Nagyon szeretem ezt a receptet, változatos bármely zöldséggel elkészíthető, szinte minden húsféle mellé kiváló köret, de önállóan is fogyasztható.
A következő zöldségeket szeretem felhasználni hozzá:
A kelbimbó egész télen kapható és a káposztafélék összes jó tulajdonságát magában hordozza (antioxidánsok, rost stb.). Sokaknak főzve nem jön be („túl nyálkás”), ezért javaslom inkább a sütését, ettől valami mennyei íze, és roppanós lesz (az sem baj, ha egy kicsit megkapja a külső leveleit).
A gombát érdemes ételeinkez használni, esszenciális aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokat tartalmaznak. Hozzákeverve bármilyen körethez sokkal laktatóbb lesz vele az adott fogás.
A cékla nemcsak vitaminokban, hanem színanyagokban is gazdagok. Szénhidráttartalma lassan szívódik fel, antioxidáns-és rosttartalma révén is számos egészségre jótékony hatással rendelkezik, főleg, ha pozitív szív-és érrendszeri eredményeit nézzük. Érdemes nemcsak savanyúságként, hanem nyersen, fermentálva, sütve, krémlevesként is minél gyakrabban az étrendbe illeszteni. Nagyon jól párosítható reszelt sárgarépával, vagy reszelt almával, melyek tompítják a nyers cékla földes ízét.
Recept
Hozzávalók:
- 6-7 szál sárgarépa,
- 1 kisebb zellergumó,
- 10-15 db kelbimbó,
- 10-15 db közepes gomba,
- 1-2 db cékla,
- 2-3 db közepes édesburgonya,
- morzsolt bazsalikom,
- morzsolt kakukkfű,
- só,
- bors,
- 1 ek méz,
- lenmagolaj,
- 2 dkg vaj,
- 1 kezeletlen narancs vagy citrom reszelt héja.
Elkészítése:
A zöldségeket nagyjából azonos méretűre vágjuk, a kelbimbót és a gombát felezzük. Fűszerezzük és meglocsoljuk mézzel, lenmagolajjal, majd jól bedörzsöljük, ezután tepsire terítjük és rákockázzuk a vajat. Előmelegített sütőbe tesszük, 180 fokon, kb. 30-40 percig sütjük. Ha elkészült, megszórjuk a reszelt narancshéjjal.
Érdemes alaposan felitatnunk a megmosott zöldségekről a vizet, így tudnak szépen karamellizálódni a zöldségek.