Skip to content

Recept IV.- Cukkinis spagetti 

    cukkinis spagetti

    Egyik kedvenc zöldségem a cukkini, amikor idénye van ( https://www.instagram.com/p/C79X6jpsJMG/ ) rengeteget tudok belőle enni és hogy ne legyen unalmas az elkészítésen, ízesítésen szoktam variálni. Készítek belőle rántott, rakott, töltött verziót, szeretem a főzeléket, mártást, krémlevest, beleteszem lecsóba, omlettbe, muffinba, hozzáadom tésztához, így lesz cukkinis spagetti, penne, tortelloni stb. Szinte végtelen a variálási lehetőség vele. Nagyon jól illik hozzá a fokhagyma, paradicsom, bazsalikom, citrom.

    A cukkini 95%-a víz, így kiválóan pótolja a szervezet vízszükségletét. Nagy mennyiségben tartalmaz az  ásványi anyagok közül mangánt, kálciumot, magnéziumot, káliumot, rezet, foszfort, cinket. Vitaminokban is bővelkedik: A-, B1-, B2-, B6-, B9-, C-vitamin. Élelmi rostban is gazdag. 

    Antioxidáns anyagai révén csökkenti a káros sejtmutációk előfordulását. Enyhe hashajtó, gyulladásgátló és vértisztító. Béta-karotin és C-vitamin tartalmánál fogva védi az érfalat. Csökkentheti a prosztata problémák esélyét.

    Leírom az egyik kedvenc receptemet.

    Hozzávalók 2 adaghoz:

    • 200 g durum spagetti
    • 2 db közepes cukkini
    • petrezselyemzöld
    • bazsalikom
    • 100 g kesudió
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 3 ek. sörélesztőpehely
    • 1 ek dijoni mustár
    • 1 db bio citrom
    • 115 ml rizsital
    • őrölt fehérbors

    Elkészítése:

    Forrásban lévő vízbe a kesudiót 2-3 percig főzzük, majd csepegtessük le. Turmixoljuk össze a kesudiót (krémessé teszi a szószt), a megpucolt fokhagymát, sörélesztő pelyhet (sajtos ízt ad neki), mustárt, a citrom lereszelt héját és kifacsart levét, rizsitalt, sót, borsot. Főzzük ki a tésztát, szűrjük le. A kifőtt tésztára öntsük rá a kapott szószt, adjuk hozzá a kockára vágott cukkinit, az apróra vágott petrezselyem zöldet és bazsalikomot (tegyünk hozzá 1-2 evőkanállal a tészta főzőlevéből, így még krémesebb lesz a szószunk). Forraljuk össze és már fogyasztható is. Tetejére szórhatunk még friss petrezselyemzöldet (ebből soha sem lehet elég).