Skip to content

Recept II.- Sült zöldségek

    sültzöldségek

    Nagyon szeretem ezt a receptet, változatos bármely zöldséggel elkészíthető, szinte minden húsféle mellé kiváló köret, de önállóan is fogyasztható.

    A kelbimbó egész télen kapható és a káposztafélék összes jó tulajdonságát magában hordozza (antioxidánsok, rost stb.). Sokaknak főzve nem jön be („túl nyálkás”), ezért javaslom inkább a sütését, ettől valami mennyei íze, és roppanós lesz (az sem baj, ha egy kicsit megkapja a külső leveleit).

    A gombát érdemes ételeinkez használni, esszenciális aminosavakban, vitaminokban és ásványi anyagokat tartalmaznak. Hozzákeverve bármilyen körethez sokkal laktatóbb lesz vele az adott fogás.

    A cékla nemcsak vitaminokban, hanem színanyagokban is gazdagok. Szénhidráttartalma lassan szívódik fel, antioxidáns-és rosttartalma révén is számos egészségre jótékony hatással rendelkezik, főleg, ha pozitív szív-és érrendszeri eredményeit nézzük. Érdemes nemcsak savanyúságként, hanem nyersen, fermentálva, sütve, krémlevesként is minél gyakrabban az étrendbe illeszteni. Nagyon jól párosítható reszelt sárgarépával, vagy reszelt almával, melyek tompítják a nyers cékla földes ízét.

    Hozzávalók: 

    • 6-7 szál sárgarépa, 
    • 1 kisebb zellergumó,
    • 10-15 db kelbimbó, 
    • 10-15 db közepes gomba,
    • 1-2 db cékla, 
    • 2-3 db közepes édesburgonya, 
    • morzsolt bazsalikom,
    • morzsolt kakukkfű, 
    • só, 
    • bors, 
    • 1 ek méz, 
    • lenmagolaj, 
    • 2 dkg vaj,
    • 1 kezeletlen narancs vagy citrom reszelt héja.

    Elkészítése:

    A zöldségeket nagyjából azonos méretűre vágjuk, a kelbimbót és a gombát felezzük. Fűszerezzük és meglocsoljuk mézzel, lenmagolajjal, majd jól bedörzsöljük, ezután tepsire terítjük és rákockázzuk a vajat. Előmelegített sütőbe tesszük, 180 fokon, kb. 30-40 percig sütjük. Ha elkészült, megszórjuk a reszelt narancshéjjal.

    Érdemes alaposan felitatnunk a megmosott zöldségekről a vizet, így tudnak szépen karamellizálódni a zöldségek.