Skip to content

Recept I.- Vöröslencse zsemle

    Vöröslencse

    A napokban belefutottam a TikTok-on egy vöröslencse zsemle receptbe és úgy gondoltam kipróbálom (foglalkozási ártalom).

    Kiváló fehérje (bár nem teljesértékű fehérjeforrás a lencse) és rost forrás. Igaz hántolással eltávolítják róla a héjrészét, viszont így könnyebben emészthető, nem vagy csak kis mértékben alakulnak ki puffadási panaszok tőle. Magas a szénhidráttartalma, viszont alacsony a glikémiás indexe (vércukoremelő képessége). Főzés előtt nem kell beáztatni, 15-20 perc alatt készre puhul.

    100 g vöröslencsében van körülbelül (fajtától is függ):

    • 360 kcal,
    • 24 g fehérje,
    • 2,2 zsír (telített és telítetlen),
    • 52 g szénhidrát,
    • 10,8 g rost.

    Tartalmaz még béta-karotint (A-vitamin előanyaga), B-vitaminokat, mangánt, rezet, vasat, foszfort, cinket.

    Készíthetünk belőle zöldséges levest, főzeléket, salátát, pástétomot, fasírozottat, jól harmonizál a hagyományos magyar, a mediterrán, de az ázsiai vagy közel-keleti fűszerezéssel is. Én most zsemléket készítek belőle, bár formázhattam volna belőle kenyeret is.

    Hozzávalók:

    • 200 g vöröslencse
    • 15-20 g útifűmaghéj (a massza állagától függően)
    • 5 g szódabikarbóna
    • 60 g víz
    • 10 g almaecet
    • 20 g olívaolaj
    • 0,5 tk só
    • tetszőleges mag a tetejére.

    Elkészítés:

    A lencsét öblítsük át, öntsük fel hideg vízzel, és egy éjszakára tegyük a hűtőbe (minimum 2-3 órára). Másnap öntsük le a vizet a lencséről és tegyük turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Krémes állagúra turmixoljuk össze. Formázzunk vizes kézzel a masszából zsemléket. A tetejét szórjuk meg tetszőleges maggal pl. szezámmaggal, tökmaggal. Sütés előtt én hagytam állni kb. 0,5 órát (de ezt nem kell kivárni). Előmelegített sütőben, 180 C-on süssük kb. 25-30 percig. Tűvel ellenőrizzük megsült-e.  Így nagyon jó állagú zsemléket kapunk.

    Az áztatást leszámítva 35 perc alatt elkészült. Nagyobb adagot is lehet készíteni belőle és le lehet fagyasztani.

    • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31405019/
    • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35565693/