Miért végződnek kudarccal a diéták? Az egyik fő ok az ételek iránt kialakuló függőségnek köszönhető, amiről ritkán beszélnek. Miről van itt szó? Magas kalória, alacsony tápanyagtartalmú feldolgozott ételek fogyasztása fokozza az ételek iránti vágyunkat, és befolyásolja az agyunkat. Minél egészségtelenebbül táplálkozunk, annál erősebbek a belső jelzések, amelyek parancsot adnak arra, hogy több ételt fogyasszunk. Így egyre függőbbé válunk a túlevéstől, ami viszont ahhoz kell, hogy jól érezzük magunkat, természetesen így a fogyás lehetetlen. Sajnos amilyen könnyen kialakul az ételfüggőség, olyan nehezen szabadulhatunk meg tőle, de nincs lehetetlen!
„A modern, elhízást elősegítő környezetben az evést nem az éhség ösztönzi, hanem a jutalmazási rendszer.”
Ételfüggőségről bővebben
Jó ha tudjuk, hogy ez nem a mi hibánk, ezeket az ételeket úgy tervezték meg, hogy minél többet akarjunk belőlük fogyasztani. Az ezekből származó tömény kalória stimulálja az agy jutalmazó rendszerét (dopamin nevű hormon termelődik). Idővel érzéketlenek leszünk a dopaminra, és egyre több ételre vagy italra lesz szükségünk, hogy ugyanolyan szintű élményben legyen részünk.
Nemcsak az ízükkel, illatukkal csábítanak, hanem „mellékhatásként” az emésztés során belőlük keletkezett nem kívánt anyagokkal (főleg, ha nem fogyasztunk elég növényi ételt, rostot, melyek segítik kiüríteni ezeket az anyagokat) kellemetlen érzéseket keltenek bennünk, amelyek viszont arra késztetnek, hogy még többet fogyasszunk belőlük.
A „mámor-pont” a cukor, zsír és a só azon mennyiségére utal egy termékben, amelytől szinte elalélunk és azonnal nyúlunk a következő adagért. Az emberi szervezet képes arra, hogy szabályozza a cukor és a zsír bevitelét, ha külön-külön esszük őket. A természetben viszont egyszerre soha nem található meg a cukor, zsír és a só kombinációja, ezért nem is fejlődött ki bennünk a mechanizmus ennek kezelésére.
Ráadásul az egészségtelen ételek fogyasztása oly módon is károsít bennünket, hogy az egészséges táplálkozást már nem találjuk vonzónak. Például a magas sótartalmú ételek hosszú távú fogyasztása után az ízlelőbimbóink elveszítik nátrium érzékenységüket. Így veszítjük el azt a képességet, hogy megérezzük a valódi ételek természetes, finom ízeit, ezért sózzuk meg pár a reggeli mellé fogyasztott paradicsomot vagy paprikát. Csökkennek az egyéb érzékelések is, kevésbé érezzük a szagokat és az ízeket a félkész, készételeknek köszönhetően.
Ha valaki úgy érzi, hogy egyszerűen nem tudja „letenni” az ételt. Úgy érzi előbb nyúl a süteményhez és eszi meg, mielőtt egyáltalán észrevenné mit is csinál, annak ajánlom életmódváltó tanácsadásomat, amely során többet tudhat meg az étel függőségekről és azok megelőzéséről vagy visszafordításáról.